nobel m

nobelPrimera documentació: 11/05/1999

Tipus semàntic
Contextos En canvi, va recórrer a ajudar-lo un vell flagell de la institució, el nobel d’economia Joseph Stiglitz, que en declaracions a la cadena CNBC va afirmar que “aquesta vegada l’FMI té raó”. [El Periódico, 12/04/2008]
Rodoreda hauria pogut guanyar, i segurament un dia hi haurà un nobel català. [Avui, 9/10/2009]
Observacions Alfred Bernhard Nobel (1833-1896) va ser un químic i enginyer suec que va descobrir la dinamita l’any 1866 estudiant com millorar el rendiment i la seguretat de la manipulació de la nitroglicerina. També va descobrir la gelatina explosiva (1875) i la pólvora sense fum (1888), entre d’altres invents. Es va enriquir venent-ne les patents i, conscient que els seus descobriments havien fet que les guerres a partir de llavors fossin molt més devastadores i cruentes, va decidir llegar diners per finançar els premis que porten el seu nom en un testament que va redactar un any abans de morir, i compensar d’alguna manera el mal que havia causat de manera involuntària a tota la humanitat. Així, els premis Nobel s’atorguen des de 1901 en cinc àmbits; física, química, literatura, pau, medicina i fisiologia, ampliat a un sisè, economia, des de 1969.

Les convencions de l’ús de majúscules i minúscules estableixen que els noms de premis han d’anar en majúscula. Tanmateix, tot i que no és gaire freqüent, no és estrany trobar en els mitjans la paraula nobel en minúscula, que reflecteix un canvi semàntic de nom propi a nom comú.

Anuncis

Un pensament sobre “nobel m

  1. Retroenllaç: (CA) – nobel | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s