bicicletada f

bicicletadaPrimera documentació: 18/10/1991

Tipus sufixació
Contextos Unes 250 persones convocades per diverses entitats ecologistes i veïnals del Baix Llobregat i l’Hospitalet van organitzar ahir una bicicletada per reclamar la preservació de l’antiga llera de la desembocadura del riu Llobregat. [Avui, 17/05/2005]
Dissabte a les 9 del matí, bicicletada popular apta per a tots els públics, amb recorregut pels camins pròxims al barri. [L’Enllaç dels Anoiencs, 17/07/2014]
Observacions El substantiu bicicletada s’ha format mitjançant un procés de sufixació: a la base bicicleta se li ha afegit el sufix –ada que significa ‘conjunt’ i designa, doncs, una gran quantitat de bicicletes.Aquesta paraula nova s’empra, sobretot, en els programes d’actes que preparen els ajuntaments per afavorir l’ús de la bicicleta. Cada vegada hi ha més iniciatives que volen conscienciar la gent de la importància d’aquest mitjà de transport: és bo per a la salut perquè ajuda a sortir d’una vida sedentària i, a més, no contamina, la qual cosa es tradueix en molts beneficis per a la natura.

Aquest valor reivindicatiu es materialitza de manera evident en iniciatives com la massa crítica, una bicicletada que té lloc a molts països del món en què els ciclistes reclamen un paper més important de les bicicletes a les ciutats. La primera massa crítica va tenir lloc a San Francisco el 1992 i hi van assistir una cinquantena de ciclistes; l’any següent, ja n’eren 500. Aquest terme ve de la pel·lícula Return of the Scorcher (1992), que mostra com a la Xina el trànsit automobilístic i la inexistència de semàfors obligava els ciclistes a ajuntar-se en grups per poder creuar el carrer..

Així doncs, es fa palès que la denominació originària té matisos diferents, ja que l’objectiu d’aquesta iniciativa era, sobretot, protestar per reivindicar la importància de les bicicletes en les ciutats amb el pretext que redueixen les molèsties que ocasionen els vehicles motoritzats, como ara els sorolls, els embussos, la inseguretat i la contaminació atmosfèrica i acústica. En canvi, en l’actualitat, tot i que la idea es basa en els mateixos fonaments, les persones ho veuen com una forma de sortir al carrer i gaudir, amb la bicicleta, de les bones condicions climàtiques i de la companyia dels veïns.

Anuncis

2 pensaments sobre “bicicletada f

  1. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: bicicletada | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

  2. Retroenllaç: massa crítica f | Neolosfera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s