risotto m

risottoPrimera documentació: 2/04/1997

Tipus manlleu de l’italià
Contextos Són arrossos, fideuà, risotto, sopa i escudella “facilíssims de preparar”, exposa Carles Camós, mentre assegura sorneguer que “és el que necessiten les parelles d’avui en dia i d’aquí em va sorgir la idea del nom”. [Avui, 9/03/2006]
Hi ha grans diferents, no és el mateix un arròs llarg que un arròs bomba, no és el mateix un arròs integral que un arròs Carnaroli, que és el del risotto. [Tot és possible (RAC1), 14/06/2013]
Observacions El risotto és un plat tradicional de la cuina italiana, sobretot del nord del país, que consisteix bàsicament en un arròs amb un alt contingut de midó, cuinat i acompanyat amb diferents ingredients i que un cop acabat té una característica consistència cremosa. N’hi ha de molts tipus; se sol preparar amb formatge —sovint parmesà—, bolets, verdures o carn. El nom risotto prové de l’italià riso ‘arròs’, al qual s’ha adjuntat el sufix valoratiu –otto, que normalment atorga un valor diminutiu atenuat, tot i que en aquest cas ha patit una lexicalització i no té significat composicional.

Aquest plat ha esdevingut relativament popular a Catalunya al llarg dels darrers anys, a causa de la influència de la cuina italiana. Tot i que el risotto no està tan consolidat aquí com altres plats italians, com ara la pizza, la implantació d’aquest manlleu a la nostra llengua és força alta.

Anuncis

Un pensament sobre “risotto m

  1. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: risotto | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s