mentalista mf

Primera documentació: 1/06/2002

Tipus sufixació
Contextos Això va provocar un moment Anthony Blake consistent en un debat paranormal entre el mentalista que tenia escrit un discurs per contestar el que creia que diria el seu rival i l’altre mentalista que explicava el passat d’una forma diferent del que l’altre mentalista esperava escoltar. [Avui, 25/11/2006]
El Jane roman retingut al centre de detenció de l’FBI després que l’agent Abbott trenqui el seu contracte amb el mentalista. [Ara, 9/04/2014]
Observacions El substantiu mentalista és una paraula sufixada que designa la persona que, mitjançant l’agilitat mental i la màgia, pot tenir, aparentment, la capacitat de llegir les ments i practicar la telepatia i la clarividència. L’Oxford English Dictionary inclou aquesta paraula, i la vint-i-tresena edició del Diccionario de la lengua española inclou tant mentalismo com mentalista, que pot ser ‘relatiu al mentalisme’, en la seva accepció de teoria filosòfica, o una ‘persona que suposadament endevina el pensament’. En els diccionaris catalans, en canvi, no s’inclou cap dels dos substantius. El neologisme mentalista ha esdevingut força popular arran de la sèrie de televisió estatunidenca The Mentalist, produïda per la cadena CBS.

3 pensaments sobre “mentalista mf

  1. M’ha cridat l’atenció aquesta definició que refereix el mentalisme a “processos naturals”; he acudit al DRAE en línia i veig que hi posa “estats mentals”. I que sí que accepta “mentalista”: “1. adj. Perteneciente o relativo al mentalismo. 2. m. y f. Persona que supuestamente adivina el pensamiento.” Per tant, hauríeu de corregir aquestes observacions.

    • Moltes gràcies, Oriol, per les observacions. Certament, “mentalista” ara sí que apareix al DRAE23, però vam fer l’entrada sense comprovar la nova edició. “Errare humanum est”, que deien els antics, oi? Ho esmenem de seguida.
      Moltes gràcies per seguir-nos.

  2. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: mentalista | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s