post-it m

post itPrimera documentació: 27/07/1997

Tipus semàntic
Contextos Us he deixat aquest post-it enganxat a la nevera perquè he decidit donar els diners destinats a postals a una ONG. [Avui, 27/07/1997]
Sobre una taula van anar enganxant post-its amb actors, personatges, escenes, cançons, accions. [Ara, 29/01/2015]
Observacions Devem aquest invent a l’empresa estatunidenca 3M (sigla de Minnesota Mining and Manufacturing Company), al qual va arribar per casualitat. Un dels científics de l’empresa, Spencer Silver, intentant millorar els adhesius d’acrilat, va aconseguir un adhesiu que es formava en esferes petites i que no s’enganxava amb gaire força als objectes, però no veia per a què podia servir. Un col·lega seu, Arthur Fry, es va adonar que era molt útil com a punt de llibre i va obtenir permís de 3M per desenvolupar la idea. El 1980 arribava Post-it Notes a les botigues dels EUA, i un any després van fer el salt al Canadà i a Europa, i de seguida va esdevenir un producte molt popular i habitual.

En català, fins ara s’ha rebutjat utilitzar el nom de la marca registrada en favor del sintagma nota adhesiva per referir-se a aquests fulls petits, ‘generalment de color, amb una banda adhesiva que permet d’enganxar-lo i desenganxar-lo diverses vegades, utilitzat per a deixar notes’ (Termcat). Malgrat això, l’èxit de la marca fa que els parlants continuïn referint-se a les notes adhesives amb el nom de post-it, siguin o no de l’empresa 3M. En canvi, per al castellà, el DRAE ha incorporat pósit en la seva 23a edició (2014).

Anuncis

3 pensaments sobre “post-it m

  1. Pau Vidal escriu ‘pòsit’ als seus llibres: “La gran feinada que havia fet aquella tarda es resumia
    en els dos pòsits que m’havia deixat enganxats al teclat” (Fronts oberts, 2012), “Vaig clicar el botó de Safata d’entrada i mentre s’actualitzava vaig escriure en un pòsit per a la Juli: “INSTAL ANTISPAM”. Ella ja ho entendria.” (Aigua bruta, 2007).

    • Moltíssimes gràcies, Jordi, per l’aportació. De moment, però, no l’hem documentat als mitjans, tot i que al Facebook avui recollíem precisament la forma “pòsit”. Seguirem atents!

  2. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: post-it | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s