desestressar v tr

desestressar-sePrimera documentació: 17/11/2007

Tipus prefixació
Contextos Per desestressar-te, abocar-te a un món molt proper i ben plantejat. [Avui, 17/11/2007]
La tendència és buscar perfums i colònies que relaxin, que aconsegueixin desestressar del ritme de vida trepidant, explica la propietària de la bioperruqueria i biocosmètica Tresors de Tanit. [Ara, 28/01/2015]
Observacions El substantiu estrès, que en origen és un manlleu adaptat de l’anglès stress, és la base del verb estressar ‘causar estrès’. Tenint un verb com aquest, els parlants han necessitat crear el verb que indiqués l’acció en sentit contrari, i per a això han recorregut al prefix negatiu des-, que, en aquest cas, aporta el matís de reversió al verb de base. Les ocurrències detectades per l’Observatori mostren com és un verb d’aparició força recent i, tot i que té una freqüència baixa, l’hem recollit en els tres tipus de buidatge: premsa revistes i oral.
Anuncis

3 pensaments sobre “desestressar v tr

  1. Heu etiquetat desestressar com a verb transitiu, però veig qu un dels dos exemples que heu inclós denota un ús també amb complement de règim.

  2. Gràcies, Mercè, pel comentari. Tot i que és cert que no hi ha el complement directe explícit, hem considerat que és un ús absolut i per això el tenim com a verb transitiu. La resta de contextos recollits confirmen l’ús transitiu.

  3. Retroenllaç: desestructurar v tr | Neolosfera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s