novel·la negra f

novel·la-negra2

Primera documentació: 29/10/2010

Tipus sintagmació
Contextos A l’hora que els lectors cliquen aquest article, potser empentats per la impudícia groguenca del titular (la motivació s’explica ací baix), segurament ens trobarem davant l’auditori del XXIII Encontre d’Escriptors dels Premis Octubre, tractant d’explicar algunes de les claus que relacionen l’actual eclosió de la novel·la negra, també al País Valencià, amb una realitat si no d’assassins, generosament habitada de criminals. [Avui, 29/10/2010]
Andrea Camilleri torna a la novel·la negra en La banda de los Sacco, el seu últim llibre —publicat per Destino— i on es desmarca de l’univers del comissari Montalbano per endinsar-se en un duel entre la família Sacco i la màfia i els seus aliats en la Sicília de principis del segle xx. [Ara, 7/02/2015]
Observacions El DIEC2 inclou novel·la cavallaresca, novel·la gòtica, novel·la històrica i novel·la rosa dins de l’entrada de novel·la, però no hi apareix el sintagma novel·la negra, que designa un gènere literari que l’escriptor estatunidenc Raymond Chandler (1888-1959) va definir com “la novel·la del món professional del crim”, que va néixer després de la I Guerra Mundial i, sobretot, arran de la Gran Depressió de 1929 i la posterior II Guerra Mundial. La novel·la negra se centra en el context social immediat, especialment en els aspectes més sòrdids, com ara la corrupció, la violència i l’abús de poder.

Aquest gènere va transcendir aviat els EUA que l’havien vist néixer, amb autors com l’esmentat Chandler o Dashiell Hammett (autor d’El falcó maltès), i va saltar a Europa, on ha arrelat de manera forta de la mà d’autors com Georges Simenon, Henning Mankell, Andrea Camilleri o Camilla Läckberg, entre molts d’altres, i té milions de seguidors.

L’adjectiu negra que rep aquest tipus de novel·la es deu al fet que a l’editorial francesa Gallimard denominés la col·lecció que havia de publicar-les Série Noire ‘sèrie negra’. En canvi, a Itàlia s’anomena giallo ‘groc’, perquè era el color triat per a la coberta de la col·lecció publicada per Mondadori a partir de 1929.

La ciutat de Barcelona acull des de 2005 la trobada BCNegra, que reuneix escriptors d’arreu del món que conreen aquest gènere durant la primera setmana de febrer. Durant la trobada, es lliura el Premi Pepe Carvalho, en homenatge a l’investigador privat, culte i gurmet, creat per Manuel Vázquez Montalbán, un dels grans referents de la novel·la negra en castellà.

Anuncis

Un pensament sobre “novel·la negra f

  1. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: novel·la negra | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s