tintinòfil tintinòfila m i fadj

tintinolegPrimera documentació: 15/12/1990

Tipus composició culta
Contextos Per a tintinòfils i altres perversos, Editorial Juventud ha tret una edició castellana del volum Tintín y el mundo de Hergé, de Benoit Peters. [Diari de Barcelona, 15/12/1990]
L’Editorial Joventut, que té els drets de publicació de les aventures de Tintín a Espanya, tampoc ha estat aliena a la febre tintinòfila. [El Periódico, 23/11/2011]
Observacions Els compostos cultes se solen caracteritzar pel fet d’estar integrats per dos formants grecs o llatins, o bé un de grec i un de llatí. A tintinòfil, però, ens trobem davant d’un compost una mica anòmal en aquest sentit, ja que el formant -fil ‘amant’ apareix unit, mitjançant la vocal d’enllaç -o-, típica d’aquest tipus de compostos, a un nom propi, Tintín, per designar, com a nom i adjectiu, la persona a qui agraden molt les aventures protagonitzades per aquest reporter, que han estat admirades pel seu traç clar i el rigor documental de les històries (tot i algunes concessions de l’autor).

Tintín és el nom d’un personatge de còmic creat per Georges Prosper Remi (1907-1983), més conegut com Hergé,  la primera aventura del qual va aparèixer el 10 de gener de 1929 en el suplement juvenil Le Petit Vingtième del diari belga Le Vingtième Siècle. De seguida va assolir un gran èxit i va ser traduït a diversos idiomes (en català, la tasca va anar a càrrec de Joaquim Ventalló (1899-1996), que en va ser el traductor exclusiu), i les aventures de Tintín, el seu gos Milú i altres personatges com el professor Tornassol, el capità Haddock, Bianca Castafiore o els policies Dupond i Dupont, formen part de l’imaginari de moltes generacions de lectors.

A més de tintinòfil, a l’Observatori també hem recollit formes com tintinaire, tintinesc -a, tintinià -ana i tintinòleg tintinòloga, que són una mostra clara de l’interès i gran nombre de seguidors que té aquest personatge.

Anuncis

3 pensaments sobre “tintinòfil tintinòfila m i fadj

  1. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: tintinòfil tintinòfila | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

  2. Retroenllaç: serièfil serièfila m i f | Neolosfera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s