indie adjm

indie1Primera documentació: 5/04/1995

Tipus manlleu de l’anglès
Contextos L’actuació de Darren Hayman és el màxim reclam a la 10a edició del Minifestival de Música Independent de Barcelona, una mostra que proposa un acurat menú de pop i rock internacional d’estirp indie. [El Periódico, 26/02/2005]
Russian Red és el nom artístic de la cantautora madrilenya d’indie, folk i pop Lourdes Hernández. [Línia Les Corts, 11/06/2014]
Observacions En anglès, indie és un diminutiu afectiu format sobre la truncació de l’adjectiu independent (‘independent’). Es va començar a fer servir als anys 20 en la indústria cinematogràfica dels Estats Units i als anys 40 en l’àmbit musical amb el naixement dels primers segells discogràfics independents que comercialitzaven un nou gènere musical, el rock-and-roll. No obstant això, des dels anys 80 s’ha adoptat per designar una mena de col·lectiu eclèctic i heterogeni, un conjunt d’estils i de moviments culturals, que difereixen dels corrents comercials i que són difícilment classificables.

L’ús que es fa actualment de la paraula indie als mitjans, com a adjectiu, pot fer referència a la música indie (o alternativa) o a un conjunt molt ampli de manifestacions artístiques, culturals i socials (cinema indie, teatre indie; moda indie, etc.); com a substantiu, indie, fa referència unívocament a aquestes creacions musicals alternatives.

En el cas de la música, però també en el món del cinema, la moda i el teatre, el concepte indie, en essència, fa referència a aquells col·lectius i artistes que no tenen com a objectiu final crear un producte de masses, no formen part de discogràfiques importants ni reben finançament extern i, per tant, per una banda, suposa no gaudir d’una gran difusió, però, per l’altra, no estar subjecte a les exigències del mercat. Avui dia, però, el concepte indie, que està sent distorsionat per la “indústria” artística i cultural, comença a rebre el tractament de gènere i, de vegades, a atribuir-se  a artistes que es dirigeixen al gran públic i que reben suport econòmic extern.

Anuncis

Un pensament sobre “indie adjm

  1. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: indie | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s