mileurista m i fadj

Primera documentació: 17/03/2006

Tipus sufixació
Contextos En lloc de passar pel sedàs mil dies de govern davant les càmeres hauria estat millor fer un cop d’ull públic als milers de joves mileuristes que miren de subsistir com poden cada dia a Catalunya. [Avui, 9/09/2006]
¿En quina mesura contribueix aquest mileurista treballador i complidor dels seus deures fiscals a finançar el cost del que la societat li proporciona en forma de sanitat, educació, RMI i ajuts a l’habitatge? [Ara, 14/06/2014]
Observacions El neologisme mileurista, format a partir del sintagma mil euros i el sufix -ista, va néixer d’una manera ben curiosa. Va aparèixer per primer cop, en espanyol, l’agost de 2005, en una carta al director que una jove de Barcelona va enviar al diari El País. En aquesta carta, la noia no només va encunyar el terme, sinó que també el va definir. Molt resumidament, la paraula mileurista fa referència a un ‘jove amb estudis superiors, molt ben preparat, que parla idiomes, que ha treballat en feines no remunerades durant una temporada i que, finalment, ha aconseguit una feina fixa amb un sou que, com a màxim, arriba als mil euros mensuals’ (xifra que pràcticament no li permet estalviar i que, per tant, li impossibilita fer plans de futur).

Aquest terme, doncs, ha estat motivat per la realitat social i econòmica d’una època i d’una generació. En pocs anys, però, s’han produït prou canvis en el clima social i econòmic com perquè sorgeixin altres termes a partir de mileurista com, per exemple, nimileurista, que fa referència a aquells joves que, encara que tinguin feina, compten amb uns ingressos molt inferiors als mil euros.

Més informació al número 38 del Butlletí de la Societat Catalana de Terminologia: “Mileurista, un neologisme inscrit en un context de crisi”.

Anuncis

Un pensament sobre “mileurista m i fadj

  1. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: mileurista | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s