audioguia f

audioguiaPrimera documentació: 05/01/2005

Tipus composició culta
Contextos El tiquet de tres euros, reduït per a jubilats, estudiants i grups, inclou un servei d’audioguia que a través de 27 punts de visita explica els detalls més destacats del temple. [Avui, 5/01/2005]
L’Ajuntament de Barcelona i Catalunya Ràdio han creat una nova aplicació que proposa un passeig sonor amb una audioguia per telèfons intel·ligents que fa ruta per indrets emblemàtics de la Barcelona de fa 300 anys. [La Vanguardia, 25/06/2014]
Observacions La paraula audioguia, en anglés audio guide o audio tour, és un compost culte format per la forma prefixada audio-, que prové del llatí audire ‘oir’, i guia, en el sentit de ‘llibre que té les indicacions necessàries per visitar una ciutat, un museu, etc.’. Una audioguia, però, no és cap llibre, sinó un ‘aparell portàtil amb informació enregistrada sobretot oral que permet fer una visita guiada i autònoma en un lloc d’interès turístic o cultural, especialment un museu o una exposició’, tal com la defineix el Termcat. Els comentaris orals que proveeixen solen estar disponibles en diversos idiomes perquè l’usuari pugui escollir el que més li convingui i acostumen a oferir una descripció de l’objecte d’interès, tot contextualitzant-lo.

Es diu que les primeres audioguies van sorgir a finals dels anys cinquanta i la invenció s’atribueix a dues grans empreses: Acoustiguide (Estats Units) i D’Uva Workshop (Itàlia). Segons diverses fonts, Acoustiguide les va fabricar el 1957 per realitzar una visita guiada al Hyde Park, residència de l’aleshores ja mort president Franklin D. Roosevelt, i la veu que guiava la visita era la de la seva vídua, Eleanor Roosevelt. Pel que fa a D’Uva Workshop, les fonts apunten que, el 1958, a l’edat de 18 anys, Giovanni D’Uva, amant de l’art i tècnic d’electricitat va idear la primera audioguia multilingüe i, posteriorment, va fundar l’empresa, batejada aleshores com a Laboratorio di Ricerche Fratelli D’Uva. No obstant això, hi ha qui discrepa dels orígens anteriors i afirma que les audioguies es van fer servir per primer cop el 1952 al Museu Stedelijk d’Amsterdam, el qual va adoptar una tecnologia que s’utilitzava ja en alguns cinemes perquè les persones amb problemes auditius rebessin el so ampliat.

Així doncs, com en molts altres casos, no hi ha consens pel que fa a l’atribució de l’autoria d’aquest invent, però del que no hi ha cap mena de dubte és que aquest aparell ha acostat l’art i altres activitats turístiques a tots els públics.

Anuncis

Un pensament sobre “audioguia f

  1. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: audioguia | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s