coulant m

coulantPrimera documentació: 01/06/2003

Tipus manlleu del francès
Contextos La cervesa de barril es serveix molt freda, i quant a les postres, convé tastar el coulant de xocolata amb gelat de galetes maria, que porta records d’infantesa. [La Vanguardia, 23/01/2009]
Avui fa quatre anys va néixer el Martí, un nen enganxat a la xocolata però capaç de donar-me l’últim tros de coulant si l’hi demano. [Ara, 04/11/2014]
Observacions Aquest manlleu del francès prové del verb francès couler, que vol dir ‘fluir’, i defineix unes postres, la característica principal de les quals és que tenen una capa interior de xocolata que es desfà i s’escampa pel plat quan es comecen a menjar, motiu pel qual en algunes cartes també se’ls anomena volcà de xocolata. Aquestes postres van ser patentades pel xef francès Michel Bras el 1981 a la localitat de Laguiole, amb tres estrelles Michelin, al sud-oest de França.

El Termcat defineix aquestes postres com ‘pastís petit, amb consistència de bescuit per fora i l’interior de xocolata desfeta, que s’elabora amb sucre, mantega, xocolata, farina i ous, i que se serveix calent’. Tot i que coulant designa unes postres, a l’Observatori hem documentat diverses ocurrències com a primers o segons plats (coulant de pop, de galera, de carbasses, etc.).

Advertisements

5 pensaments sobre “coulant m

  1. El neologisme d’avui m’ha fet venir gana…! Només d’imaginar-me la xocolata regalimant per tot arreu se’m fa la boca aigua! Són unes postres, però, díficils d’elaborar: hi ha qui elabora prèviament uns nuclis de ganache de xocolata (es congelen, com si es volguéssin fer trufes de xocolata) i els posa a l’interior del pastisset, entre dues capes de massa; d’altres, el que fan és coure la massa de manera que només quedi sòlida per fora i líquida a l’interior, i d’altres fan això mateix però la congelen abans per assegurar-se que la part de dins (que és on triga més a arribar l’escalfor) quedi “crua”. En qualsevol cas, és tota una delícia. A banda dels coulants que heu esmentat, n’hi ha un que fa temps que ting ganes de tastar: el que s’elabora amb xocolata blanca i té matcha (un té verd japonès en pols amb un gust herbal molt potent)! Mmmm!

    • Gràcies, Davemb5 per tota l’explicació que afegeixes sobre la cocció del coulant. Ens alegrem molt que t’hagi agradat tant el neologisme d’avui. Gràcies per seguir-nos!

  2. Corregeixo alguns errors del meu missatge, que la pàgina no em deixa editar el comentari!
    1. A la quarta línia, he escrit «volguéssin» en comptes de «volguessin».
    2. A la novena línia, he escrit «ting» en comptes de «tinc».
    3. I, per últim, he accentuat la paraula «te» per error.

    És el que té escriure amb el mòbil de bon matí…

    Gràcies per la vostra constància!

  3. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: coulant | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s