patata calenta f

Primera documentació: 30/01/1992

Tipus sintagmació
Contextos En els deu anys últims l’enfonsament industrial de la regió asturiana ha estat una patata calenta, que ha anat passant d’un ministre d’Indústria al següent. [Avui, 30/01/1992]
Davant la poca acceptació social i la més que controvertida rendibilitat econòmica i cultural del projecte Eurovegas, penso que el més sensat seria treure’ns com més aviat millor aquesta patata calenta o, si més no, fer-ho veure. [La Vanguardia, 01/03/2012]
Observacions El sintagma patata calenta és un calc de l’anglès hot potato, definit per l’Oxford English Dictionary com una ‘qüestió o situació polèmica que és complicada de resoldre’. El significat d’aquest sintagma provindria del fet que, un cop cuites, les patates mantenen molt l’escalfor perquè contenen molta aigua i, per tant, convé desprendre-se’n de pressa per evitar cremar-se. Aquesta idea és palesa en molts dels exemples recollits per l’Observatori de Neologia, en què el sintagma va acompanyat de verbs com passar, recollir, desprendre’s.

En anglès, hot potato designa també un joc infantil molt popular, en el qual els jugadors, asseguts en una rotllana, es passen una pilota mentre sona la música. Quan deixa de sonar, el jugador que té la patata calenta a les mans queda eliminat.

El Diccionario de la lengua española ha incorporat aquest sintagma en la 23a edició, definit com: ‘problema grave e incómodo de solución difícil’.

Anuncis

Un pensament sobre “patata calenta f

  1. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: patata calenta | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s