jedi madj

jediPrimera documentació: 21/08/1995

Tipus manlleu de l’anglès
Contextos Luke torna amb Yoda per completar la seva formació jedi i desafiar Darth Vader. [Avui, 24/06/1997]
Per exemple, que el personatge del mestre Yoda, jedi per antonomàsia i famós per la seva actitud calmada i lògica, està inspirat en Albert Einstein i el dalai-lama. [Avui, 27/03/2014]
Observacions Segons s’explica en un documental de The History Channel de l’any 2007, la paraula jedi sembla que és una invenció de George Lucas, creador de la saga de La guerra de les galàxies a partir de la paraula japonesa jidaigeki, que designa un gènere de drames d’època (tant per a teatre, cine o televisió). El nom de jedi designa uns guerrers de gran poder i saviesa, que pertanyen a l’orde jedi i segueixen el Costat Lluminós, que és l’element noble, de pau i justícia, de la Força (camp d’energia metafísic que manté unida la galàxia), en oposició al Costat Fosc, on hi ha la maldat, la ira i la venjança. Una curiositat sobre aquesta paraula gira a l’entorn de la seva pronúncia: així com en la trilogia original, formada per La guerra de les galàxies (1977), L’imperi contraataca (1980) i El retorn del jedi (1983) es pronunciava [ˈʒɛði], en la triple preqüela formada per L’amenaça fantasma (1999), L’atac dels clons (2002) i La venjança dels Sith (2005), apareix la pronúncia anglesa original [ˈdʒɛðaɪ].
Aquest neologisme apareix esporàdicament als mitjans, sempre per referir-se a aquesta saga cinematogràfica, que és la tercera sèrie més exitosa de tota la història del cinema, només superada per les protagonitzades per James Bond i Harry Potter.
Anuncis

Un pensament sobre “jedi madj

  1. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: jedi | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s