distopia f

distopiaPrimera documentació: 24/02/2010

Tipus prefixació
Contextos L’oficinista és una distopia de caràcter kafkià i ànima russa. [El Periódico, 24/02/2010]
La distopia, al contrari, narra una societat controlada per un poder opressiu que, per mitjà de la propaganda, el silenciament de mitjans informatius lliures, la por i la hipervigilància, ha aconseguit convèncer la població que gaudeix d’una societat perfecta, quan oculta objectius inconfessables. [La Vanguardia, 20/09/2014]
Observacions Una distopia és una utopia negativa, tal com indica el prefix grec dis-, que significa ‘difícil’, ‘mal’. Així com utopia, terme encunyat per Thomas More al segle xvi amb l’obra homònima, en què tractava de la pobresa de bona part de la població de l’Anglaterra d’aquell temps, no és fins al 1868 en què John Stuart Mill, defensor de l’utilitarisme, fa aparèixer el nom dystopian ‘distòpic’. El substantiu dystopia, però, és més tardà: l’Oxford English Dictionary el documenta per primera vegada el 1952, i el defineix com ‘lloc imaginari on tot és tan dolent com és possible’.En català, l’Observatori no ha documentat distopia fins al 2010, majoritàriament en contextos en què es parla d’obres literàries o cinematogràfiques. S’esmenten amb freqüència dos noms d’autors britànics: Aldous Huxley (1894-1963), autor d’Un món feliç (Brave New World, 1932), novel·la en què l’Estat controla la vida dels individus i els classifica en diferents classes socials rígides, amb funcions ben determinades i poc marge per a la llibertat, i George Orwell (1903-1950), autor de 1984 (1949), en què un Estat totalitari encapçalat pel Gran Germà, intenta suprimir la identitat dels ciutadans mitjançant un control absolut, fins i tot dels pensaments.

Altres novel·les que han descrit distopies són La taronja mecànica (A Clockwork Orange), d’Anthony Burgess, publicada el 1962, i Somien els androides amb ovelles elèctriques? (Do Androids Dream of Electric Sheep?), de Philip K. Dick, publicada el 1968. Les dues tenen, a més, versions cinematogràfiques molt famoses: la primera, amb el mateix títol, va ser dirigida per Stanley Kubrick el 1971; la segona va ser dirigida per Ridley Scott el 1982, sota el títol de Blade Runner.

Anuncis

2 pensaments sobre “distopia f

  1. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: distopia | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

  2. Retroenllaç: orwel·lià -ana adj | Neolosfera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s