crochet m

crochetPrimera documentació: 11/12/2013

Tipus manlleu del francès
Contextos Aquest disseny creat en punt de crochet el llueixen nois i noies igualment i en només dos anys se n’han venut més de 160 tones de llanes en 2.500 botigues. [El Periódico, 11/12/2013]
Aquesta jove de Sant Cugat també confia en la combinació perfecta, el blanc i el negre, i en l’ús de blondes, encaixos i crochet. [Ara, 24/07/2014]
Observacions Fer crochet és fer ganxet, que és com n’hem dit tota la vida. Però ens els darrers anys s’ha posat de moda i s’ha ampliat enormement el perfil de les persones que s’hi entretenen, si bé continuen sent bàsicament dones. Ara fer ganxet queda bé i s’ha diversificat l’oferta de botigues, productes i tècniques: l’elaboració d’amigurumis n’és un dels millors exemples. L’aparició de la forma crochet, que és molt recent i poc freqüent, l’hem d’explicar per motius expressius dels parlants, per aquella tendència a creure que els manlleus porten incorporada una càrrega de prestigi i novetat que no tenen les paraules tradicionals de la llengua. Crochet és la forma francesa del ganxet (tant de l’estri com de la tècnica) però és també la forma que s’ha utilitzat en anglès des de principis del segle xix, quan es va popularitzar aquesta activitat.
Anuncis

2 pensaments sobre “crochet m

  1. Quan jo era petita (i d’això ja fa més de 30 anys) tenia una amiga d’origen malagueny i la seva mare sempre havia dit que feia croxé (i ho hauria escrit així) mentre que la meva feia ganxet, com bé dieu. Us ho dic perquè, almenys en andalús de Màlaga, aquesta forma existeix de fa molt temps. Potser us interessa saber-ho.

    • I tant que ens interessa! Moltes gràcies per explicar-nos-ho, Imma. El DRAE recull croché com a sinònim de ganchillo, o sigui que sembla que efectivament en castellà aquesta paraula (escrita de maneres diferents) s’utilitza des de fa temps.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s