fregolisme m

fregolismePrimera documentació: 20/03/1989

Tipus sufixació
Contextos Els actors, a través d’un fregolisme constant, van poblant la pista de ball de centenars de personatges dibuixats amb la brotxa grossa de la caricatura i cadascuna dels que té, però, la seva pròpia història en cada instant. [Diari de Barcelona, 20/03/1989]
Ells van decidir presentar-les fragmentades, per potenciar el joc de fregolisme dels actors, forçant als canvis continus de personatges i rols. [Avui, 3/10/2013]
Observacions El substantiu fregolisme pren com a base de derivació el cognom de l’actor i cantant transformista italià Leopoldo Fregoli (1867-1936), al qual s’ha adjuntat el sufix -isme, que serveix per formar noms que designen teories o doctrines, o, com en aquest cas, corrents artístics. Leopoldo Fregoli va ser molt famós a finals del segle xix i les dues primeres dècades del segle xx, i va actuar a molts països europeus, on era aclamat. Fregoli era l’únic intèrpret de les seves obres, de trama dramàtica, en les quals anava canviant d’aspecte, de veu i de registre a un ritme vertiginós, de manera que en una sola funció aconseguia donar vida a dotzenes de personatges tan diferents com convincents, i va dur el transformisme a la seva maduresa teatral.

A Barcelona va actuar una desena de vegades entre 1894 i 1922, en teatres tan importants com el Novetats, el Romea, el Principal o el desaparegut El dorado, on era un ídol de masses, cosa que fa afavorir l’expressió anar més de pressa que Fregoli, que el poeta Joan Brossa (1919-1998), gran admirador seu, va plasmar en un poema visual, a més de dedicar-li dos poemaris sencers i altres poemes visuals.

En italià, fregolismo s’utilitza per designar la tendència a canviar de manera convenient les idees i posicions, especialment en l’àmbit polític, però en català només hem documentat usos referits al teatre.

4 pensaments sobre “fregolisme m

    • Certament, Joan Francesc. Però això no treu que s’hagi creat el substantiu fregolisme, que, en el seu moment, probablement era més transparent quant a la composicionalitat del significat. En canvi, Proteu, a la base de la derivació de proteisme, sembla una mica més opac.
      Gràcies pel comentari i per seguir-nos!

  1. Retroenllaç: (CA) – Neolosfera: fregolisme | Observatori de Neologia (Obneo) – Glossarissimo!

  2. Retroenllaç: Els secundaris esdevenen protagonistes al Maldà | Paisatge teatral

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s