ye-ye / ye-yé adjm

yeye1Primera documentació: 19/05/1991

Tipus manlleu de l’anglès
Contextos Sylvie Vartan era la reina del ye-ye i les cançons franceses eren moda. [El Temps, 12/06/1995]
Quatre senyors que recuperen l’esperit ye-yé dels 60’s, amb temes propis i dues versions, molt originals, de bandes sonores de l’època. [Butxaca, 1/07/2004]
Observacions El nom de ye-ye (o ye-yé) té un origen onomatopeic: yeah, yeah ‘sí, sí’, que era la tornada freqüent de moltes de les cançons d’aquest estil musical pop, influït pel soul i el blues, que es va popularitzar durant la dècada dels seixanta, i que va estar representat sobretot per grups de noies joves, com The Ronettes o The Shangri-Las. Amb ye-yé tant es qualifica aquest estil de música com l’estètica, els costums i les actituds que caracteritzaven aquestes cançons i els seus seguidors. A l’Estat espanyol, el referent per excel·lència de ye-yé se situa en la pel·lícula Historias de la televisión (1965), dirigida per José Luis Sáenz de Heredia, en què l’actriu Concha Velasco interpreta La chica ye-yé, cançó composta per Augusto Algueró i Antonio Guijarro.

La grafia d’aquesta paraula és inestable, tot i que a l’Observatori s’han recollit més contextos de la variant sense accent.

4 pensaments sobre “ye-ye / ye-yé adjm

  1. A Google en català també es troben milers d’ocurrències amb les formes “ieié” o “ie-ié”, que al cap i a la fi semblen més adequades d’acord amb el sistema ortogràfic i fonètic català.

    • Gràcies pel comentari, X. En cap cas neguem l’existència d’altres formes, però ara per ara només podem constatar que als mitjans aquest manlleu apareix amb i grega.

  2. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: ye-ye / ye-yé | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

  3. Retroenllaç: L’any dels Beatles | Arxiu de Vistabella del Maestrat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s