cupcake m

cupcakePrimera documentació: 1/06/2011

Tipus manlleu de l’anglès
Contextos A més de cantar i ballar èxits de fa dues dècades, podeu degustar cupcakes i adquirir les creacions de dissenyadors i artistes visuals. [Time Out Barcelona, 2/03/2012]
Els cupcakesque causen furor arreu del mónsón petits tresors dolços, volcans de mil colors i sabors en què la imaginació juga un paper fonamental. [El Periódico, 20/09/2013]
Observacions Literalment, un cupcake és un ‘pastís de tassa’. Es tracta d’un tipus de pastís individual d’origen anglosaxó que es remunta al segle xix, tot i que se’n tenen notícies des de 1796, en el llibre d’Amelia Simmons American Cookery, en què apareix un “pastís que s’ha de coure en tasses petites”. Aquest fet genera dues etimologies diferents d’aquesta paraula: d’una banda, algunes obres consideren que cup ‘tassa’ fa referència al recipient de cocció; de l’altra, hi ha qui considera que cup es refereix a la unitat de mesura, que equival a 0,237 litres, que es feia servir per elaborar-los: una mesura de mantega, dues de sucre, tres de farina i quatre ous, segons la recepta tradicional.

Sigui com sigui, el nom ha perdurat en el temps, tot i que actualment hi ha motllos específics i ja no es fan servir recipients de fang, i, de fet, s’han posat molt de moda, tal com mostren els exemples recollits per l’Observatori (tot i així, hi ha alguns indicis que als Estats Units estan perdent popularitat). Val a dir que en les primeres ocurrències hi havia certa vacil·lació a l’hora d’atorgar-los el gènere gramatical, però des del 2013 els contextos mostren inequívocament el gènere masculí.

El Termcat ja va decidir aprovar el terme cupcake al gener de 2013 i desestimar formes com pastís de tassa, pastís individual, minipastís o magdalena decorada perquè considera que la forma original està molt arrelada i aquestes denominacions alternatives no tenen cap possibilitat d’implantació.

Anuncis

Un pensament sobre “cupcake m

  1. Retroenllaç: (CA) – Nelosfera: cupcake | Observatori de Neologia (Obneo) | Glossarissimo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s