picaresca f

Primera documentació: 16/01/1995

Tipus conversió
Contextos Mario Conde, per la seva banda, encarna la picaresca del batxiller aprofitat que freqüenta alcavotes, celestines i altres xantatgistes. [Avui, 21/09/1995]
També parlen de la picaresca i el victimisme amb què s’acostumen a associar els desprotegits. [Ara, 21/02/2014]
Observacions En la literatura castellana, la novel·la picaresca, que va aparèixer durant el Segle d’Or, va unida a la figura del pícaro, que n’era el protagonista i es caracteritzava per ser un personatge de classe social baixa que intentava tirar endavant fent servir l’astúcia i tot tipus d’enganys i estafes. Obres com el Lazarillo de Tormes (1554), el Guzmán de Alfarache, de Mateo Alemán (1599-1604), o la Historia de la vida del Buscón llamado don Pablos de Francisco de Quevedo (1626) en són els exponents més coneguts.

L’adjectiu picaresc -a en català pren el sentit dels personatges literaris i significa ‘caracteritzat per una dolenteria que fa certa gràcia’, però en cap diccionari no es recull el significat del substantiu picaresca, conversió de la forma femenina de l’adjectiu i que designa una forma de vida o actuació aprofitada i tramposa, tal com la defineix el DRAE. En els contextos detectats per l’Observatori, picaresca sol aparèixer en contextos dels àmbits polític i econòmic.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s