anticrisi adj

Primera documentació: 14/03/1991

Tipus prefixació
Contextos El líder radical proposarà en les pròximes hores a Gorbatxov el cessament de la confrontació per iniciar un nou programa econòmic destinat a radicalitzar les mesures anticrisi a la Federació Russa. [Vida en Forma, 1/09/2008]
Un 72% demana que el rei impulsi un pacte anticrisi i la reforma constitucional. [Ara, 13/05/2013]
Observacions Les aparicions de la paraula anticrisi reflecteixen d’una manera clara els problemes socioeconòmics: documentada per l’Observatori de Neologia per primera vegada el 1991, la seva presència es dispara a partir de 2008 i concentra el 92 % de les ocurrències que s’han registrat a la base de dades.

Com a paraula prefixada, cal fer notar que té una particularitat. Així com, per norma general, les paraules prefixades mantenen la categoria gramatical de la base de derivació (tant segur com insegur són adjectius, vestir i desvestir són verbs, història i prehistòria són noms), amb el prefix anti- sovint ocorre que, tot i que s’adjunti a un nom, el resultat és un adjectiu: així, el DIEC2 registra antidisturbis, antidroga o antivici com a adjectius invariables, patró que segueix anticrisi.

Podeu trobar més informació d’aquest neologisme a l’article Anticrisi, un neologisme massa freqüent perquè sigui neològic”, de Judit Freixa, publicat al Butlletí de la Societat Catalana de Terminologia, núm. 35 (2013).

Anuncis

Un pensament sobre “anticrisi adj

  1. Retroenllaç: antiarrugues adj | Neolosfera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s