mosso m

Primera documentació: 15/02/1989

Tipus abreviació
Contextos Els mossos troben 23 de les 30 antiguitats robades de Tarragona. [Avui, 26/04/1996]
Segons les filtracions del sumari, Gutiérrez Carbajo mantenia contacte amb agents de diversos cossos policials, d’aquí que el cas s’anomeni Macedònia, entre els quals hi havia un grup de mossos de la mateixa unitat que l’estava investigant. [El Triangle, 19/04/2013]
Observacions La denominació mosso és un escurçament del sintagma mosso d’esquadra, policia autònoma de la Generalitat de Catalunya. Els mossos d’esquadra van ser un dels primers cossos armats d’Europa amb característiques de cos policial i se’n té notícia des de començaments dels segle xviii i, amb un debat continu sobre el seu manteniment i la seva dissolució, es van mantenir fins al 1939, en què es va abolir el cos. Amb la represa democràtica, el 1983 el Parlament va crear la policia de Catalunya, va absorbir el cos històric dels mossos d’esquadra i en va adoptar el nom.

Tot i que l’ús de l’escurçament mosso és molt freqüent entre els parlants, tal com es recull també en els mitjans de comunicació, no es recull com a equivalent del sintagma ple en cap diccionari, que només en consignen el significat de ‘noi’, ‘criat’ o ‘home que fa les feines més humils d’un establiment’.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s