inassumible adj

Primera documentació: 19/01/1994

Tipus prefixació
Contextos En una guerra, en tota guerra, tots els contendents fan barbaritats inassumibles. [Avui, 19/01/1994]
La Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO ha anunciat que recorrerà tant l’ajust com la retallada salarial perquè considera que es tracta de mesures inadmissibles, inassumibles i irresponsables. [Ara, 23/07/2013]
Observacions Així com en els diccionaris podem trobar assumible, no hi apareix l’adjectiu que expressa la possibilitat contrària de no poder ser assumit: inassumible. És interessant observar que aquesta és l’única lectura possible, ja que el verb inassumir no es pot crear i, per tant, es tracta d’un neologisme format per prefixació a partir de l’adjectiu assumible. Aquest patró és força freqüent i el trobem en altres adjectius com improbable, incomptable, inseparable, formats sobre els adjectius deverbals probable, comptable i separable, respectivament. Tanmateix, existeixen alguns casos que poden oferir una lectura doble: insubordinable tant pot voler dir ‘que no es pot subordinar’ com ‘que es pot insubordinar’, o incomplible, que pot designar una cosa ‘que no es pot complir’ o una altra ‘que es pot incomplir’.

Tot i que la primera documentació a l’Observatori és força antiga, la presència de l’adjectiu inassumible és especialment freqüent des de 2002.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s