kumba adj

Primera documentació: 22/04/1992

Tipus abreviació
Contextos Com que es veia que la conversa donava per molt, perquè repassaven arguments de pel·lícules, parlaven de nois, de professors, d’aquells que són pijos i dels que són kumbes. [Diari de Barcelona, 22/04/1992]
Tot plegat destil·la una flaire kumba que aspira a connectar amb els milers i milers de persones que han passat per esplais, caus i escoles catalanes i han estat educats en els valors del catalanisme tradicional: la solidaritat, la humilitat i el bon rotllo general. [Avui, 25/10/2006]
Observacions La forma kumba és la truncació de l’adjectiu kumbaià -ana, que prové de kumbaià, expressió que apareix en un espiritual negre, gènere de cançons religioses compostes pels africans esclavitzats durant els segles xviii i xix. L’espiritual negre Kumbaya equival a come by here ‘veniu aquí’ en gullah, llengua criolla de base anglesa que es parla a la costa sud-oriental dels Estats Units. Aquesta cançó es va popularitzar en els campaments d’estiu juvenils d’aquest país i va fer el salt a un públic més ampli a finals dels anys cinquanta i començaments dels seixanta, amb les versions que en van fer figures del folk com Pete Seeger i Joan Baez.

En català, l’adjectiu kumba (i kumbaià -ana) s’utilitza irònicament per qualificar l’estil, l’actitud, la música, etc., característics d’alguns ambients escoltes, excursionistes, ecologistes o progressistes catalans.

A diferència de kumbaià -ana, hi ha poques ocurrències de kumba a l’Observatori, probablement perquè el truncament és més propi de registres informals, que no solen trobar lloc en els mitjans de comunicació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s