pèplum m

peplum2Primera documentació: 05/02/1989

Tipus semàntic
Contextos Un pèplum raquític que narra l’enfrontament de l’heroic Hèrcules contra l’Imperi Romà. [Avui, 19/01/1989]
Hércules, el origen de la leyenda intenta conciliar dos conceptes antagònics, la tosquedat del pèplum i la vistositat visual del videojoc; el que fa és convertir una història de llegendes, de mites, de batalles cos a cos i d’heroïcitats diverses en un videojoc espectacular, és cert, però que no té vida. [El Periódico, 24/01/2014]
Observacions Pèplum, del llatí peplum i el grec péplon, apareix al DIEC i al GDLC, amb la definició ‘vestit femení d’ús comú a tota la Grècia antiga, consistent en una peça de roba rectangular que després d’un primer plec superior contenia dues parts iguals cenyides per un cinyell i que restaven unides pel damunt de les espatlles’ (GDLC). Per extensió, aquest vestit ha donat nom a tot un gènere cinematogràfic al qual pertanyen les pel·lícules ambientades a l’antiguitat clàssica, especialment grega i romana (en què els personatges porten pèplums). Tant el GDLC com el Termcat ja recullen aquest nou significat de la paraula.

A més a més, en l’àmbit de la moda, un pèplum és un tros de tela curt, com un volant, que cau per sota de la cintura d’una jaqueta, vestit o brusa. Rep aquest nom perquè imita la manera en què quedava el plec superior del vestit clàssic per sota del cinyell.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s