biopic m

Primera documentació: 9/03/1989

Tipus manlleu de l’anglès
Contextos Es tracta d’un típic biopic que s’acosta a la figura del trompetista de jazz Red Nichols. [Diari de Barcelona, 5/03/1993]
El biopic de l’home fort de l’FBI durant gairebé 50 anys bascula entre el retrat de les seves virtuts, misèries i contradiccions, i el repàs a la seva trajectòria professional i política. [Butxaca, 1/02/2012]
Observacions Aquest nom és l’escurçament de biographical motion picture (en català es coneix com a cinema biogràfic), un gènere cinematogràfic que porta a la gran pantalla la vida de persones reals. Com podem veure, la formació d’aquest mot en anglès ha seguit un procés d’acronímia, en què s’agafen segments de dues paraules i es combinen per crear-ne una de nova. Si ens deixem guiar pel nombre i la freqüència d’ocurrències recollides a l’Observatori, veiem que aquest gènere va ser molt popular als anys noranta, mentre que durant els anys 2000, en canvi, no es van fer gaires pel·lícules d’aquest gènere o no se’n va parlar a la premsa, fins que els biopics van tornar amb força a partir del 2007. El 2014 el biopic 12 anys d’esclavitud va guanyar l’Oscar a la millor pel·lícula.
Anuncis

4 pensaments sobre “biopic m

    • Gràcies per l’enllaç, Adriana. Posar-hi un accent seria una manera d’adaptar aquest manlleu al català; nosaltres hem escrit biopic perquè així és com l’hem trobat a la premsa en pràcticament tots els casos. El Termcat, d’altra banda, proposa un equivalent en català, pel·lícula biogràfica, per fer referència al ‘subgènere cinematogràfic que dramatitza la vida d’un o de diversos personatges històrics importants’.

  1. Prescindint de la necessitat només hipotètica d’aquest neologisme, en un català suposadament natural jo trobaria més natural veure-hi un mot agut, carregant l’accent a l’última síl·laba, com a “repic”. “BiÒpic” és més savi? Sembla més posat en el llenguatge de la gent del carrer o és més aviat un invent de laboratori?

    • Gràcies pel teu comentari, Enric. Si ens basem en les dades de l’Observatori, sembla que en la premsa escrita és molt més comú trobar biopic que biòpic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s