guai adj

Primera documentació: 02/04/1991

Tipus manlleu del castellà
Contextos El concepte de Cool Cymrum (Gal·les mola; Gal·les és guai), tret sens dubte del concepte de Cool Britania, ha crescut al voltant d’aquests grups i s’introdueix en altres activitats artístiques, com en les pel·lícules, la moda, la novel·la i el teatre. [Avui, 8/04/1999]
El gendre del rei és un cap de suro que anava de guai per la vida i que, gràcies al braguetasso amb la infanta Cristina, es va creure per un moment que era el rei de l’Univers. [El Triangle, 31/05/2013]
Observacions Aquest neologisme lexicogràfic és un manlleu del castellà, recollit pel Diccionario de la lengua española com a adjectiu (‘muy bueno, estupendo’) i com a adverbi (‘muy bien’) d’ús col·loquial. En català podem trobar guai al Gran diccionari 62 de la llengua catalana de Lluís López del Castillo (2000) com a adjectiu invariable familiar amb el significat de ‘bonic’, i també al Macmillan Diccionari Pocket (anglès-català/català-anglès) (2009) com a equivalent de cool.
Pel que fa al seu origen, hi ha diverses teories, com ara que ve de la interjecció (i més endavant, nom) ay o que prové de l’adaptació de la forma àrab kuwayyis (‘bo’ o ‘bonic’), utilitzada per fer referència a la qualitat de l’haixix. L’adjectiu guai es fa servir molt en el llenguatge col·loquial des de principis dels anys 80 i pot adoptar diferents valors: pot tenir un ús simplement positiu, pot ser considerada una paraula més pròpia de la canalla i fins i tot pot utilitzar-se amb un cert matís pejoratiu (la gent guai, anar de guai).
Anuncis

3 pensaments sobre “guai adj

  1. Us ha quedat guai, aquesta entrada! 😉 Hi afegiria que en català, com en castellà, també funciona com a adverbi.

    • Moltes gràcies, Jaume! Ens alegrem molt que t’hagi agradat. És cert que també funciona com a adverbi, però com que a la base de dades de l’Observatori només tenim recollits usos adjectivals, aquesta és la categoria que hem fet constar a l’entrada.

  2. Retroenllaç: Les meves llengües (II) | Come to LA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s